Faalangst

Wat houdt faalangst in?

Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen, dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijnzo bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.

Soorten faalangst.

Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. U bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl u in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als u last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt u vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl u in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk. Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

Angst voor het rijexamen?

Bijna iedereen is zenuwachtig voor een rijexamen. Dat is normaal, het kan u juist stimuleren om goed te presteren. U bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig. Maar dat hoeft geen faalangst te zijn. We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als u onder druk van dat bezwijkt, tijdens een rijexamen. Bijvoorbeeld door een black-out of door fouten die u tijdens uw rijlessen nooit maakte.

Faalangstexamen.

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal faalangstexamen afleggen. Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen. Vandaar dat de minister van Verkeer en Waterstaat heeft besloten om het examen definitief en landelijk in te voeren.

Voor wie is het faalangst examen bedoeld?

Het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of u al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als u al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kunt u dit speciale examen aanvragen.

Verloop faalangstexamen

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Duurt 80 minuten

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!

Time-out aanvragen:
Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.

Niet makkelijker:
Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Duurder:
Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto. Tarief voor dit speciale examen, klik hier!!

Wil je graag een faalangst rijopleiding volgen bij Autorijschool Pro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel ons voor meer informatie 06-41603266. Meld je direct aan voor een proefles of faalangstrijopleiding via de mail info@autorijschoolpro.nl of neem contact met ons op via Whatsapp.

Prijzen faalangstrijles

Zie voor prijzen, klik hier!!

Call Now Button
Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen?